osteopathie

osteopathie

Osteopathie is een alternatieve geneeswijze waarbij onderzoek en behandeling plaatsvinden vanuit een totaalbenadering van de klacht. Hierbij worden zowel het mechanisch systeem (beenderen, gewrichten en spieren), het orgaansysteem (inwendige organen met bloedvaten en lymfestelsel) en het craniosacrale systeem (schedelbotten, hersenvliezen, ruggenmergsvlies en hersenvochtcirculatie) onderzocht op bewegingsverlies.

Het uitgangspunt bij osteopathie is dat het lichaam een eenheid vormt waarbij de drie hierboven genoemde systemen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en elkaar voortdurend beïnvloeden. Als één van deze systemen uit evenwicht is, kan dit een invloed hebben op de andere twee systemen.

Naast het behandelen van een klacht kan er ook preventief behandeld worden.

Wanneer kan osteopathie u helpen?

Een verminderde beweeglijkheid van structuren en weefsels in het lichaam kan een nadelige invloed hebben op uw gezondheid. Met osteopathie zijn we in staat om dergelijke disfuncties op te sporen en opnieuw beweeglijker te maken.

Chronische rug- en/of nekpijn, migraine, whiplash, buikpijn, slechte darmwerking, … zijn indicaties waar osteopathie kan helpen.

Wat mag u verwachten tijdens uw eerste afspraak met de osteopaat?

Na een grondige anamnese wordt u manueel onderzocht. Dit onderzoek is op beweeglijkheid gericht.

Bewegingsverlies heeft immers een negatief effect op het functioneren van het betreffende weefsel waarbij er tevens op andere plaatsen in het lichaam symptomen kunnen optreden gezien de verschillende delen van het lichaam onderling door bindweefsel verbonden zijn. Beperkingen in beweging kunnen onder andere ontstaan door stress, littekens na een operatie of verkleving van weefsels door ontstekingen.

Op basis van de bekomen gegevens wordt er een behandelstrategie opgesteld. De behandeling bestaat uit het herstellen van de oorspronkelijke beweeglijkheid door middel van zachte handgrepen waardoor een natuurlijk genezingsproces gaat plaatsvinden.

Dit betekent dat het lichaam na de behandeling in principe vanzelf terugkeert naar de oorspronkelijke toestand waarin alle fysiologische functies, die onlosmakelijk verbonden zijn met de toestand van de anatomische structuren, weer op een gezonde manier door het lichaam uitgevoerd kunnen worden, tenzij er sprake is van een disfunctie die enkel operatief of met medicatie kan worden verholpen.

Er kan ook doorverwezen worden naar een collega-therapeut voor een aanvullende of specifieke aanpak.

Wat kost een osteopathiebehandeling?

Voor osteopathie heeft u geen doktersvoorschrift nodig. Per behandeling betaalt u €60,00. Osteopathiebehandelingen worden 5 keer per jaar terugbetaald door uw mutualiteit. Het bedrag van terugbetaling is afhankelijk van uw mutualiteit. Informeer u hieromtrent bij uw mutualiteit.

onze specialisten in osteopathie

Onze andere diensten